29 marca 2011

V zákaze zastavenia

príspevok nám poslal brumko

Miesto činu:
Rimavská Sobota
Dátum: 21.03.2011 14:00
ŠPZ: RS533BL
Indikácie: Parkovanie na zákaze zastavenia
Značka auta: Fiat
Diagnóza/K fotke autor píše: Ak je zákas zastavevenia vyznačene dopravnou značko a žltou čiarou tak to postavim na chodnik kym si skočim do bankomatu jasne nie?

___________________________________________________________________
NAHLÁS CHYBU V PRÍSPEVKU

15 komentárov:

  1. No a co?ved nic neporusil,a navyse bol aj ohladuplny k chodcom pretoze na tom chodniku je viac ako 1,5 m.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. SureThing - zopakovať predpisy..

    dopravná značka sa nevzťahuje na chodník - potom by sa napr. max rýchlosť vzťahovala aj na jazdu po chodníku.. pri 50km/h by to chodci nemuseli prežiť zdraví.. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný povedal(a)... @ 29. marca 2011 9:06

    a ty si zopakuj co je to chodnik. Po chodniku sa chodi nie jazdi. Jazda po chodniku je zakazana!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anonymný povedal(a)... @ 29. marca 2011 9:06

    a ja o čom hovorím? značka sa vzťahuje na komunikáciu, nie na chodník.. vodič zastal v rámci predpisov a je hanba, že tá fotka tu je..

    OdpovedaťOdstrániť
  5. znacka sa vztahuje na komunikaciu. Zvlast ju uplatnovat na tento pripad je hlupost. Mozes skusit cokolvek ine ale tu znacku nie.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. "a ja o čom hovorím? značka sa vzťahuje na komunikáciu, nie na chodník.. vodič zastal v rámci predpisov a je hanba, že tá fotka tu je.."
    Znacka sa vztahuje na cestu. Cesta sa sklada z vozovky krajnice a niekde aj chodnika. Citujem zo zakona: "chodníkom komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov, ktorá je spravidla oddelená od vozovky výškovo alebo iným spôsobom"

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Toto spraviť v Rakúsku, tak má ten dement o zábavu postarané... Len na Slovensku môže takto zaparkovať a keď ho niekto oprávnene zverejní na parkujemakodebil, tak toho vodiča Fiatu druhí ešte obhajujú a ospravedlňujú. Fakt národ retardov.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Rakúske a Slovenské zákony sa môžu odlišovať..

    v BA je zákaz zastavenia absolútne všade a pokiaľ tam je chodník, tak sa tam v zásade stojí.. dostal reálne už niekto pokutu za takéto parkovanie??

    OdpovedaťOdstrániť
  9. sa pozrite na popis k fotke a hned je jasne co za inteligenta to sem poslalo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. "anonym 29. marca 2011 20:10 - Toto spraviť v Rakúsku, tak má ten dement o zábavu postarané... Len na Slovensku môže takto zaparkovať a keď ho niekto oprávnene zverejní na parkujemakodebil, tak toho vodiča Fiatu druhí ešte obhajujú a ospravedlňujú. Fakt národ retardov."
    .... v Rakusku platia ine dopravne predpisy ako na Slovensku.

    "Anonymný povedal(a)...

    Anonymný povedal(a)... @ 29. marca 2011 9:06

    a ty si zopakuj co je to chodnik. Po chodniku sa chodi nie jazdi. Jazda po chodniku je zakazana!"
    ... $52 Osoba so zdravotným postihnutím, ktorá sa pohybuje pomocou ručného alebo motorového vozíka určeného pre ňu, smie používať ktorúkoľvek krajnicu alebo ktorýkoľvek okraj vozovky; ak použije chodník, nesmie prekročiť rýchlosť chôdze. - ocividne jazda po chodniku zakazana na Slovensku nieje (ani autom, vid nizsie).

    a este na zaver by som povedal len tolko
    "Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1, 5 m."

    Kto tu na toho sofera nadaval ani nenapisal dovod, co porusil. Ani ten co pridal fotku nenapisal nic konkretne co porusil. preco asi ?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. akurat dnes to bolo v novinach na jojke, vodic tym zaparkovanim neporusil nic. zvysla a vodorovna znacka plati na cestu a nie na chodik a na chodniku ostalo 1,5m miesta.....

    OdpovedaťOdstrániť
  12. zákon 8/2009 o cestnej premávke, vyhláška MV SR 9/2009 a súvisiace predpisy, zákon 135/1961 o pozemných komunikáciách ( cestný zákon ) .
    zákon č. 08/2009
    v § 3 ods. 2 písm. b) Účastník cestnej premávky je ďalej povinný poslúchnuť pokyn vyplývajúci z dopravnej značky alebo dopravného zariadenia,

    v § 2 ods. (2) Na účely tohto zákona sa ďalej rozumie písm. g) chodníkom komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov, ktorá je spravidla oddelená od vozovky výškovo alebo iným spôsobom,

    v § 60 ods. (2) Úprava cestnej premávky vykonaná dopravnými značkami a dopravnými zariadeniami je nadradená všeobecnej úprave cestnej premávky.
    ods. (8) Dopravné značky upravujúce zastavenie alebo státie sa umiestňujú na tej strane cesty, na ktorú sa vzťahujú; to neplatí, ak ide o jednosmernú cestu, kde sa takéto dopravné značky môžu umiestniť po oboch stranách cesty.

    Vyhláška MV SR 9/2009
    § 5 Zvislé dopravné značky ods. (4) Zákazové značky skupiny B ustanovujú účastníkovi
    cestnej premávky zákazy alebo obmedzenia.

    Príloha č. 1 k vyhláške č. 9/2009 Z. z.

    DRUHÁ ČASŤ VODOROVNÉ DOPRAVNÉ ZNAČKY
    Čl. 13 Zastávky a zákazy zastavenia a státia
    (4) K značke č. V 12b:
    Značka Žltá súvislá čiara (č. V 12b) vyznačuje úsek, kde je z obidvoch strán tejto čiary zakázané zastavenie a státie
    vozidiel.

    Zákon č. 135/ 1961 o pozemných komunikáciách v
    § 1 Úvodné ustanovenia ods. (3) Pozemnú komunikáciu tvorí cestné teleso a jej súčasti. Cestné teleso je ohraničené vonkajšími hranami priekop, rigolov, násypov a zárezov svahov, zárubných a obkladových múrov, pätou oporných múrov
    a pri miestnych komunikáciách pol metra za zvýšenými obrubami chodníkov alebo zelených pásov.
    Z toho všetkého by malo byť zrejmé, že zákaz zastavenia vyplývajúci z dopravnej značky B34 - zákaz zastavenia a vodorovného dopravného značenia V 12b s prihliadnutím na zák.č. 135/1961 o pozemných komunikáciách platí minimálne pol metra od hrany obrubníka smerom na chodník.
    . V jeho prípade nehrá úlohu, či ponechal 150 cm voľného miesta, nakoľko je tak určené všeobecnou úpravou cestnej premávky pričom dopravné značenie je jej zo zákona nadradené.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Suhlasim s predchadzajucim nazorom. Pred nasim domom je tiez suvisla zlta ciara na okraji cesty a chodnik. Policajti veselo tu vyberaju pokuty, nakolko sa odvolavaju na V9/2009...
    Žltá súvislá čiara (č. V 12b) zas vyznačuje úsek, kde je z obidvoch strán tejto čiary zakázané zastavenie a státie vozidiel.
    Tento zákaz platí aj keby vozidlá nechali chodcom na prechod po chodníku minimálne 1,5 m šírky chodníka.
    Tak to vysvetluju uboziakom lahsim o 60 eur.
    Mik

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Suhlas s predoslymi prispevkami...ako mozu redaktori v JOJke dat do reportaze , ze znacka plati pre komunikaciu!!!!zakon jasne hovori ,,na obidvoch stranach zltej ciary"...a ked uz tak chodnik, je co? sucast komunikacie , ktora sluzi chodcom!!!!a este to aj do telky daju DEMENTI!!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Vulgárne, urážajúce a reklamné komentáre budú vymazané!